Дизайн кухні
Кухня – це центр кожного будинку, його серце і місце для всієї родини. Простір, де має бути комфортно кожному. Тому при розробці дизайну кухні потрібно врахувати безліч нюансів. Ось 5 основних правил при розробці дизайну:
- Планування
- Ергономіка
- Функціональність
- Освітлення
- Матеріал
Планування кухні.
Один з найважливіших етапів при створенні кухні. Тут потрібно дотримуватися багато правил, ось деякі з них:
- Правило Трикутника. Так як зону активності на кухні формують 3 основних елементи: плита, мийка і холодильник, їх ідеально розташувати по кутах уявного трикутника. Відстань між ними має бути близько 1,2-1,4 м.
- Розташування мийки і плити. За технікою безпеки ці елементи повинні бути розділені мінімум 60 см робочої поверхні. Але при можливості, краще зробити 120 см.при цьому мийка повинна знаходиться на відстань до 3 м від стояків водопроводу. Посудомийна машина повинна розташовуватися поруч з мийкою.
- Холодильник повинен так само розташовуватися на відстань мінімум 60 см від плити, ближче до мийки. Ідеально зробити його вбудованим, щоб кухня була більш цілісною і гармонійною.
- Обідній стіл бажано розташовувати в затишному непрохідному місці. Він повинен бути одночасно центром кухні і найкомфортнішим місцем в ній. Розмір столу визначається в залежності від кількості членів сім’ї.
Основні схеми планування кухні:
- лінійний;
- Г-подібна;
- П-подібна;
- паралельний.
Ергономіка кухні.
Другий за важливістю етап. Кілька основних моментів:
- Висота робочої поверхні кухні визначається зростанням основних членів сім’ї, або того, хто буде проводити тут більше часу. При зростанні 160-170 см – висота робочої поверхні 85-88 см, при зростанні 170-180 см – Висота 88-92 см.
- Відстань від нижніх до верхніх секцій стандартно 60 см, але при високому зростанні мешканців можна збільшити до 70 см. Відстань від електричної вручений поверхні до витяжки 60-70 см, для газових плит це відстань 70-85 см.
- Глибина робочої поверхні 60 см. Глибина верхніх секцій від 30 до 40 см.
- Розташовувати мікрохвильовку потрібно на висоті до 140 см від рівня підлоги.
- Розташовувати духову шафу можна внизу під варильною поверхнею або в шафу-колоні на рівні очей, але в будь-якому випадку до неї повинен бути зручний підхід і відстань перед нею мінімум 80 см.
- Ширина проходів на кухні повинна бути 1,2 м. Відстань від столу до стіни мінімум 80 см.
Функціональність кухні.
Цей пункт об’єднує в собі принципи правильного планування і ергономіки, і плюс враховує індивідуальні переваги і звички. Якщо говорити про стандартні речі, це:
- грамотне використання простору, без захаращення;
- продуманий конструктив кухні і систем зберігання;
- використання вбудованої техніки.
Освітлення кухні.
Освітлення на кухні відіграє важливу роль і впливає на її комфорт і безпеку. При розробці дизайн проекту кухні потрібно передбачити загальне освітлення, це можуть бути точкові вбудовані або накладні світильники, трековий світло; яскраве освітлення робочої поверхні і локальне, бажано регульоване освітлення обідньої зони.
Матеріали кухні.
- Фасади кухні можуть бути виконані з ДСП, МДФ, шпону, дерева, металу, пластику. Вибирайте за своїм бажанням. Кольори і текстури так само різноманітні. Ми радимо вибирати практичні і приємні тактильні матеріали, краще гладкі або з мінімальним рельєфом. Добре працюють Комбіновані Фасади, однотонні матові в поєднанні з текстурою дерева.
- Стільниця краще гладка нейтрального кольору, з текстурою каменю або дерева. Бажано зробити її цільної, ідеально єдиної з фартухом. Найпопулярніші матеріали-штучний або натуральний камінь, ламінована ДСП або МДФ.
- Фартух може бути цілісним зі стільницею або окремим. Самий підходящий матеріал для фартуха це Керамограніт, ідеально підходить великоформатний ректифікований з текстурою каменю або мармуру, можна використовувати фоновий однотонний або з геометричним візерунком.
- Фурнітура кухні повинна бути якісною і надійною. Тут точно не потрібно економити.
І ще одне важливе питання – окрема кухня або поєднана з вітальнею. Це перш за все залежить від вихідних даних квартири, вашого способу життя і ваших уподобань. У кожного варіанту є свої плюси і мінуси. Якщо коротко, то:
Окрема кухня хороша тим, що це окремий простір, в якому можна усамітнитися і не заважати один одному. При готуванні все запахи і шум залишаються тут, і нікому не заважають. Простіше виконати прибирання. Мінуси-часто це невеликий простір, де мало місця. При готуванні господиня ізольована від інших членів сім’ї.
Кухня-студія. Плюси: завжди більше простору, можна поставити великий обідній стіл; при готуванні можна спілкуватися і дивитися телевізор. Мінуси-поширення запахів, шуму і сміття; неможливість усамітнитися. Також цей варіант не можна зробити з газовою плитою.
Хорошим компромісом тут буде кухня-студія з розсувною системою, яку при необхідності можна закрити.
Декілька прикладів дизайну кухні з наших проектів:
Більше наших проектів можна побачити в розділі Портфоліо.
Замовляйте дизайн проекти заздалегідь, і, звичайно, вибирайте професіоналів!