Дизайн кухні

Кухня – це центр кожного будинку, його серце і місце для всієї родини. Простір, де має бути комфортно кожному. Тому при розробці дизайну кухні потрібно врахувати безліч нюансів. Ось 5 основних правил при розробці дизайну:

  1. Планування
  2. Ергономіка
  3. Функціональність
  4. Освітлення
  5. Матеріал

Планування кухні.

Один з найважливіших етапів при створенні кухні. Тут потрібно дотримуватися багато правил, ось деякі з них:

  • Правило Трикутника. Так як зону активності на кухні формують 3 основних елементи: плита, мийка і холодильник, їх ідеально розташувати по кутах уявного трикутника. Відстань між ними має бути близько 1,2-1,4 м.
  • Розташування мийки і плити. За технікою безпеки ці елементи повинні бути розділені мінімум 60 см робочої поверхні. Але при можливості, краще зробити 120 см.при цьому мийка повинна знаходиться на відстань до 3 м від стояків водопроводу. Посудомийна машина повинна розташовуватися поруч з мийкою.
  • Холодильник повинен так само розташовуватися на відстань мінімум 60 см від плити, ближче до мийки. Ідеально зробити його вбудованим, щоб кухня була більш цілісною і гармонійною.
  • Обідній стіл бажано розташовувати в затишному непрохідному місці. Він повинен бути одночасно центром кухні і найкомфортнішим місцем в ній. Розмір столу визначається в залежності від кількості членів сім’ї.

Основні схеми планування кухні:

  • лінійний;
  • Г-подібна;
  • П-подібна;
  • паралельний.

Ергономіка кухні.

Другий за важливістю етап. Кілька основних моментів:

  • Висота робочої поверхні кухні визначається зростанням основних членів сім’ї, або того, хто буде проводити тут більше часу. При зростанні 160-170 см – висота робочої поверхні 85-88 см, при зростанні 170-180 см – Висота 88-92 см.
  • Відстань від нижніх до верхніх секцій стандартно 60 см, але при високому зростанні мешканців можна збільшити до 70 см. Відстань від електричної вручений поверхні до витяжки 60-70 см, для газових плит це відстань 70-85 см.
  • Глибина робочої поверхні 60 см. Глибина верхніх секцій від 30 до 40 см.
  • Розташовувати мікрохвильовку потрібно на висоті до 140 см від рівня підлоги.
  • Розташовувати духову шафу можна внизу під варильною поверхнею або в шафу-колоні на рівні очей, але в будь-якому випадку до неї повинен бути зручний підхід і відстань перед нею мінімум 80 см.
  • Ширина проходів на кухні повинна бути 1,2 м. Відстань від столу до стіни мінімум 80 см.

Функціональність кухні.

Цей пункт об’єднує в собі принципи правильного планування і ергономіки, і плюс враховує індивідуальні переваги і звички. Якщо говорити про стандартні речі, це:

  • грамотне використання простору, без захаращення;
  • продуманий конструктив кухні і систем зберігання;
  • використання вбудованої техніки.

Освітлення кухні.

Освітлення на кухні відіграє важливу роль і впливає на її комфорт і безпеку. При розробці дизайн проекту кухні потрібно передбачити загальне освітлення, це можуть бути точкові вбудовані або накладні світильники, трековий світло; яскраве освітлення робочої поверхні і локальне, бажано регульоване освітлення обідньої зони.

Матеріали кухні.

  • Фасади кухні можуть бути виконані з ДСП, МДФ, шпону, дерева, металу, пластику. Вибирайте за своїм бажанням. Кольори і текстури так само різноманітні. Ми радимо вибирати практичні і приємні тактильні матеріали, краще гладкі або з мінімальним рельєфом. Добре працюють Комбіновані Фасади, однотонні матові в поєднанні з текстурою дерева.
  • Стільниця краще гладка нейтрального кольору, з текстурою каменю або дерева. Бажано зробити її цільної, ідеально єдиної з фартухом. Найпопулярніші матеріали-штучний або натуральний камінь, ламінована ДСП або МДФ.
  • Фартух може бути цілісним зі стільницею або окремим. Самий підходящий матеріал для фартуха це Керамограніт, ідеально підходить великоформатний ректифікований з текстурою каменю або мармуру, можна використовувати фоновий однотонний або з геометричним візерунком.
  • Фурнітура кухні повинна бути якісною і надійною. Тут точно не потрібно економити.

І ще одне важливе питання – окрема кухня або поєднана з вітальнею. Це перш за все залежить від вихідних даних квартири, вашого способу життя і ваших уподобань. У кожного варіанту є свої плюси і мінуси. Якщо коротко, то:

Окрема кухня хороша тим, що це окремий простір, в якому можна усамітнитися і не заважати один одному. При готуванні все запахи і шум залишаються тут, і нікому не заважають. Простіше виконати прибирання. Мінуси-часто це невеликий простір, де мало місця. При готуванні господиня ізольована від інших членів сім’ї.

Кухня-студія. Плюси: завжди більше простору, можна поставити великий обідній стіл; при готуванні можна спілкуватися і дивитися телевізор. Мінуси-поширення запахів, шуму і сміття; неможливість усамітнитися. Також цей варіант не можна зробити з газовою плитою.

Хорошим компромісом тут буде кухня-студія з розсувною системою, яку при необхідності можна закрити.

Декілька прикладів дизайну кухні з наших проектів:

design-proect-dly-holostyka-foto-2

Більше наших проектів можна побачити в розділі Портфоліо.

Замовляйте дизайн проекти заздалегідь, і, звичайно, вибирайте професіоналів!